Preview

Proceedings on applied botany, genetics and breeding

Advanced search

COLLECTIONS OF THE WORLD’S CROP GENETIC RESOURCES FOR THE DEVELOPMENT OF PRIORITY PLANT BREEDING TRENDS

https://doi.org/10.30901/2227-8834-2018-1-54-62

Abstract

Baking properties of flour made from triticale grain were studied employing the improved triticale lines L-30 and MH Alamo bred at the Leningrad Research Institute of Agriculture "Belogorka" and the cultivars ‘Quasar’ and ‘Mamuchar’ with a predominance of rye and wheat genotypes developed at the North Caucasian Federal Agricultural Research Center. Grain, flour of single-grade grinding, and test baking products were compared using two methods. Laboratory baking was carried out according to the standard method GOST 27669-88 for wheat flour and by the method of St. Petersburg Branch of the Baking Industry Research Institute with the leaven developed for rye flour. The method of test baking with leaven is preferred for evaluation of triticale with weak gluten.

About the Authors

K. G. Barylnik
ITMO National Research University, 49, Kronverksky Prospekt; St. Petersburg Branch of the Baking Industry Research Institute
Russian Federation


L. I. Kuznetsova
Federal Research Center the N.I.Vavilov All-Russian Institute of Plant Genetic Resources (VIR)
Russian Federation


N. S. Lavrenteva
Federal Research Center the N.I.Vavilov All-Russian Institute of Plant Genetic Resources (VIR)
Russian Federation


N. N. Chikida
Federal Research Center the N.I.Vavilov All-Russian Institute of Plant Genetic Resources (VIR)
Russian Federation


L. P. Bekish
Leningrad Research Institute of Agriculture "Belogorka"
Russian Federation


N. M. Komarov
North Caucasus Federal Agricultural Research Center
Russian Federation


References

1. Высоцкая И. Б., Кривенко А. А., Барыльник К. Г. Селекционные аспекты создания устойчивой культуры тритикале в адаптивном растениеводстве Центрального Предкавказья // Сб. «Рациональное использование природных ресурсов и экологическое состояние в современной Европе» по материалам международной научно практической конференции. Ставрополь, 2009. С. 52-55

2. Карчевская О. Е., Дремучева Г. Ф. Исследования хлебопекарных свойств тритикалевой муки в производстве хлеба // Сб. «Тритикале». Материалы международной научно-практической конференции. «Роль тритикале в стабилизации и увеличении производства зерна и кормов». Ростов-на-Дону, 2010. С. 229-231

3. Барыльник К. Г., Кузнецова Л. И., Лаврентьева Н. С., Савкина О. А., Чикида Н. Н. Сравнительная характеристика хлебопекарных свойств пшеницы и пшенично-пырейного гибрида // Сб. докл. межд. науч.-техн. конф. (1-2 марта 2016 г.) «Казахстан-Холод 2016». Алматы : АТУ, 2016. С. 19-23

4. Барыльник К. Г., Кузнецова Л. И., Лаврентьева Н. С., Чикида Н. Н., Комаров Н. М. Сравнительная оценка хлебопекарных свойств муки тритикале. Сборник научных трудов юбилейного форума, посвященного 85-летию со дня основания ФГАНУ «Научноисследовательский институт хлебопекарной промышленности» (23-24 ноября 2017 г.). М., 2017. С. 1-16

5. Еркинбаева Р., Иванова О., Самсонов Е., Карчевская О., Дремучева Г. Инновации в технологии хлебобулочных изделий из муки зерна тритикале // Ж. Хлебопродукты. 2012. № 2. С. 48-49

6. Высоцкая И. Б., Кривенко А. А., Ковтуненко В. Я., Есаулко Н. А., Барыльник К. Г. Урожайность и качество зерна сортов озимой тритикале различного экологогенетического происхождения на черноземе обыкновенном // Сб. «Состояние и перспективы развития Агропромышленного комплекса СевероКавказского Федерального округа» 74-я Научно-практическая. Конференция 2010. С. 11-14


Review

For citations:


Barylnik K.G., Kuznetsova L.I., Lavrenteva N.S., Chikida N.N., Bekish L.P., Komarov N.M. COLLECTIONS OF THE WORLD’S CROP GENETIC RESOURCES FOR THE DEVELOPMENT OF PRIORITY PLANT BREEDING TRENDS. Proceedings on applied botany, genetics and breeding. 2018;179(1):54-62. (In Russ.) https://doi.org/10.30901/2227-8834-2018-1-54-62

Views: 787


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2227-8834 (Print)
ISSN 2619-0982 (Online)