Preview

Proceedings on applied botany, genetics and breeding

Advanced search

THE EFFECT OF AIR TEMPERATURE AND DURATION OF SOLAR ILLUMINATION ON ANTHOCYANIN ACCUMULATION IN CHERRY PLUM FRUITS WITH VARIOUS MATURATION PERIODS

https://doi.org/10.30901/2227-8834-2018-1-23-31

Abstract

The article presents the data of a long-term research on the effect of air temperature and sunshine duration on the increase in anthocyanin content in the fruits of cherry plum varieties with different maturation periods and on their coloration degree. It is shown that the duration of sunshine is inversely associated with anthocyanin accumulation, which indicates the possibility of biosynthesis of these pigments under reduced illumination. Correlations between the accumulation of anthocyanins and daytime, night, and total air temperatures were absent.

About the Authors

O. A. Grebennikova
Nikita Botanical Garden - National Scientific Center of the Russian Academy of Sciences
Russian Federation


A. A. Richter
Nikita Botanical Garden - National Scientific Center of the Russian Academy of Sciences
Russian Federation


V. M. Gorina
Nikita Botanical Garden - National Scientific Center of the Russian Academy of Sciences
Russian Federation


References

1. Steyn W. J., Wand S. J. E., Holcroft D. M., Jacobs G. Anthocyanins in vegetative tissues: Aproposed unified function in photoprotection // New Phytologist. 2002, vol. 155, pp. 349-361

2. Einbond L. S., Reynertson K. A., Luo X.-D., Basile M. J., Kennelly E. J. Anthocyanin antioxidants from edible fruits // Food Chem. 2004, vol. 84, pp. 23-28

3. Смыков В. К., Горина В. М., Агеева Н. Г., Косых С. А., Поляниченко Е. В., Рихтер А. А., Жебентяева Т. Н., Андриевская О. А. Сорта алычи селекции Государственного Никитского ботанического сада. Ялта, 1999. 42 с

4. Горина В. М., Рихтер А. А., Зайцев Г. П. Помологические и биохимические особенности растений рода Prunus L. с антоциановой окраской мякоти плодов и листьев // Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. 2011. № 2 (14). С. 36-41

5. Гребенникова О. А. Особенности состава и содержания фенольных соединений в плодах алычи // Бюл. Никитского ботан. сада. 2008. Вып. 97. С. 66-68

6. Reay P. F., Lancaster J. E. Accumulation of anthocyanins and quercetin glycosides in ‘Gala’ and ‘Royal Gala’ apple fruit skin with UV-B-Visible irradiation: modifying effects of fruit maturity. fruit side. and temperature // Scientia Horticulturae. 2001, vol. 90, no. 1-2, pp. 5-68

7. Канцаева У. И., Горина В. М. Морфологобиологические признаки крупноплодной алычи (Prunus x rossica Eremin) и их значение для проведения экспертизы сортов на отличимость, однородность и стабильность (ООС) // Тр. по прикл. бот., ген. и сел. 2017. Т. 178, вып. 1. С. 82-91

8. Фурса Д. И., Корсакова С. П., Амирджанов А. Г., Фурса В. П. Радиационный и гидротермический режим Юного берега Крыма по данным агрометеостанции «Никитский сад» за 1930-2004 гг. и его учет в практике виноградарства. Ялта, 2006. 54 с

9. Кривенцов В.И. Методические рекомендации по анализу плодов на биохимический состав. Ялта, 1982. 22 с

10. Рихтер А. А. Совершенствование качества плодов южных культур. Симферополь: Таврия, 2001. 426 с

11. Электронный учебник по статистике. М.: StatSoft. Inc. (1999). WEB: http: // www.statsoft.ru/textbook/default.htm

12. Hsia-hua Pan, Zen-hong Shu. Temperature affects color and quality characteristics of ‘Pink’ wax apple fruit discs // Scientia Horticulturae. 2007, vol. 112, no. 3, pp. 290-296

13. Iglesias I., Graell J., Echeverria G., Vendrell M. Differences in fruit color development. anthocyanin content. yield and quality of seven ‘Delicious’ apple strains // Fruit Var. J. 1999, vol. 53, no. 3, pp, 133-145


Review

For citations:


Grebennikova O.A., Richter A.A., Gorina V.M. THE EFFECT OF AIR TEMPERATURE AND DURATION OF SOLAR ILLUMINATION ON ANTHOCYANIN ACCUMULATION IN CHERRY PLUM FRUITS WITH VARIOUS MATURATION PERIODS. Proceedings on applied botany, genetics and breeding. 2018;179(1):23-31. (In Russ.) https://doi.org/10.30901/2227-8834-2018-1-23-31

Views: 1760


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2227-8834 (Print)
ISSN 2619-0982 (Online)