Preview

Proceedings on applied botany, genetics and breeding

Advanced search

GLOBAL DIVERSITY AS A BASIS OF ADAPTIVE OAT BREEDING

https://doi.org/10.30901/2227-8834-2015-1-37-46

Abstract

Competitive varieties of covered and naked oats resistant and/or tolerant to region-specific ecological factors limiting their productivity have been developed by selection and hybridization techniques using the germplasm from VIR’s oat collection. Among them there are oats varieties widely cultivated in Russia, such as Argamak, Krechet and Gunter, and new varieties Sapsan and Avatar combining high productivity (8-11.2 t/ha) with resistanceto biotic and abiotic stressors. From 250 up to 350 oat samples are evaluated annually in parallel collection nurseries on two cultivated (Kirov and Falenki) and one naturally acidified (Falenki, 13.45-17.23 mg-equiv. Al3 +/100 g of soil) plots of soddy-podzolic soils. It is shown that expanding the spectrum of recombinations requires development of mixedhybrids on the basis of covered and naked genotypes. Thus, using covered and naked source materials in crossings, the naked oat cultivar Persheron has been released and included in the State Register of Breeding Achievements of the Russian Federation since 2013; and the covered oat cultivar Medved with high grain quality has been submitted to the State Crop Variety Trials.

About the Author

G. A. Batalova
N. V. Rudnitsky Zonal North-East Agricultural Research Institute, Kirov, Russia
Russian Federation


References

1. Баталова Г. А. Овес в Волго-Вятском регионе. Киров, 2013. 288 с

2. Жученко А. А. Адаптивное растениеводство (эколого-генетические основы). Теория и практика. М., 2009. Т. II. 1104 c

3. Лоскутов И. Г. Овес (<i>Avena</i> L.). Распространение, систематика, эволюция и селекционная ценность. СПб., 2007. 335 с

4. Методика государственного сортоиспытания сельскохозяйственных культур. М., 1971.298 с

5. Методика государственного сортоиспытания сельскохозяйственных культур. М., 1985. 230 с

6. Методические указания по изучению мировой коллекции ячменя и овса. Л., 1973. 29 с

7. Методические указания по изучению мировой коллекции ячменя и овса. СПб., 2012.64 с

8. Родионова Н. А., Солдатов В. Н., Мережко В. Е. и др. Овес // Культурная флора. М., 1994. Т. 2. Ч. 3. 367 с

9. Рудницкий Н. В. Работы отдела селекции сельскохозяйственных растений // Труды Северо-Восточной Вятской областной с.-х. опытной станции. Вып. IV (47). 1928. 76 с

10. Халецкий С. П., Сорока С. В. и др. Технология получения высокой урожайности овса// Современные ресурсосберегающие технологии производства растениеводческой продукции в Беларуси: сборник научных материалов, 2-е изд. Минск, 2007. С. 158-164

11. Cleland R. Fusicoccin - unduced growt and hydrogen ion excretion of Avena colioptiles: relation to auxin responses // Planta. 1976. № 3. P. 201-206

12. Hunton P. Alternative feed ingredients a real breakthrough // Poultry International. 1995.V. 34. № 2. P. 30-31

13. Moudry J. The quality of naked oat // Cereals for human health and preventive nutrition.Session II. 1998. P. 91-95

14. Peltonen-Sainio P., Kirkkary А. М., Jauhianen L. Characterising strengths, weakness, opportunities and threats in producing naked oat as a novel crop for northern growing conditions // Agricultural and Food Science. 2004. V. 13. № 1-2. P. 212-228


Review

For citations:


Batalova G.A. GLOBAL DIVERSITY AS A BASIS OF ADAPTIVE OAT BREEDING. Proceedings on applied botany, genetics and breeding. 2015;176(1):37-46. (In Russ.) https://doi.org/10.30901/2227-8834-2015-1-37-46

Views: 740


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2227-8834 (Print)
ISSN 2619-0982 (Online)