Preview

Proceedings on applied botany, genetics and breeding

Advanced search

AGROBIOLOGICAL CHARACTERISTICS OF THE MALTING SPRING BARLEY CULTIVAR 'OMSKY 100

https://doi.org/10.30901/2227-8834-2017-4-90-99

Abstract

Characteristics of the new malting spring barley cultivar ‘Omsky 100’ are presented. This cultivar, bred at the Siberian Research Institute of Agriculture and submitted for State Trials in 2015, represents the forest-steppe environmental group of varieties. It is characterized by high resistance to lodging, low susceptibility to false loose smut, medium to loose smut, and high to covered smut. As for productivity, 'Omsky 100' is among the high-yielding cultivars in the environments of West Siberia (4.5 t/ha, "+"0.4 t/ha st.). It is responsive to improvement of cultivation conditions (regression coefficient = 2.3; multiplier coefficient = 2.6) and is able to combine high potential yield with its minimal decrease in adverse cultivation environments (homeostaticity = 0.4). Its biochemical indicators correspond to the requirements of the State Standard for malting barley, and it is recommended for use in brewing industry. Key words: common spring barley, growing season, smut incidence, plant height, spike shape, awn serration, kernel color, stability, flexibility, homeostaticity.

About the Authors

P. N. Nikolaev
Siberian Research Institute of Agriculture
Russian Federation


P. V. Popolzukhin
Siberian Research Institute of Agriculture
Russian Federation


N. I. Anisimov
Federal Research Center the N.I.Vavilov All-Russian Institute of Plant Genetic Resources (VIR)
Russian Federation


O. A. Yusova
Siberian Research Institute of Agriculture
Russian Federation


I. V. Safonova
Federal Research Center the N.I.Vavilov All-Russian Institute of Plant Genetic Resources (VIR)
Russian Federation


References

1. Аниськов Н. И., Поползухин П. В. Яровой ячмень в Западной Сибири (Селекция, семеноводство, сорта): Монография. Омск: Вариант-Омск, 2010. 338 с

2. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта. М.: Агропромиздат, 1985. 352 с

3. Драгавцев В. А., Цильке В. А., Рейтер Б. Г. Генетика признаков продуктивности яровой пшеницы в Западной Сибири. Новосибирск: Наука, 1984. 229 c

4. Eberhart S. A., Russell W. A. Stability parameters for comparing vatiiieties // Crop. sci. 1966, vol. 6, no. 1, pp. 36-40

5. Федин М. А. Методика государственного сортоиспытания сельскохозяйственных культур. Общая часть. М., 1985. 250 с

6. Хангильдин В. В., Асфондиярова Р. Р. Проявление гомеостаза у гибридов гороха посевного // Биологические науки. 1977. № 1. С. 116-121

7. Калашников Н. А., Козлова Г. Я., Аниськов Н. И. Генетика продуктивности и качества зерна пивоваренного ячменя в условиях Среднего Прииртышья. Новосибирск, 2005. 132 с

8. Лоскутов И. Г., Ковалева О. Н., Блинова Е. В. Методические указания по изучению и сохранению мировой коллекции ячменя и овса. СПб.: ВИР, 2012. 63 с

9. Пивоваренный ячмень в Западной Сибири: метод. рекомендации / МСХ РФ АПК. Сиб-НИИзХим. АНИИЗиС. Новосибирск, 2000. 52 с

10. Инструкция по технологическому контролю пивоваренного производства. М.: Изд-во «Пищевая промышленность», 1967. 234 с

11. Неттевич Э. Д., Аниканова З. Ф., Романова Л. М. Выращивание пивоваренного ячменя. М.: Колос, 1981. 204 с

12. Неттевич Э. Д., Моргунов А. И., Максименко М. И. Повышение эффективности отбора яровой пшеницы на стабильность, урожайность и качество зерна // Вестник сельскохозяйственной науки. 1985. № 1. С. 66-73

13. Сурин Н. А. Совершенствование адаптивных свойств ячменя с использованием стародавних и современных методов селекции // Селекция сельскохозяйственных культур на высокий генетический потенциал, урожай и качество: Материалы международной научно-практической конференции. Тюмень, 2012. С. 30-40

14. Сурин Н. А.,Ляхова Н. Е. Селекция ячменя в Сибири. Новосибирск, 1993. 292 с

15. Государственный реестр селекционных достижений, допущенных к использованию: сорта растений / МСХ РФ. ФГУ «Государственная комиссия РФ». М., 2016. 160 p


Review

For citations:


Nikolaev P.N., Popolzukhin P.V., Anisimov N.I., Yusova O.A., Safonova I.V. AGROBIOLOGICAL CHARACTERISTICS OF THE MALTING SPRING BARLEY CULTIVAR 'OMSKY 100. Proceedings on applied botany, genetics and breeding. 2017;178(4):90-99. (In Russ.) https://doi.org/10.30901/2227-8834-2017-4-90-99

Views: 1170


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2227-8834 (Print)
ISSN 2619-0982 (Online)