Preview

Proceedings on applied botany, genetics and breeding

Advanced search

RYE BREEDING FOR LOW-PENTOSANS AND POSSIBILITY OF ITS USE IN ANIMAL FEEDING

https://doi.org/10.30901/2227-8834-2017-1-31-40

Abstract

The strategy and technology of rye breeding for low water-soluble arabinoxilans (WS-AX) in grain were proposed. Together with breeders from other institutions we developed the first six low-pentosan varieties of winter rye suitable for grain forage use. Seeds of low-pentosan forage rye do not form viscous mucus in animal stomachs, thus eliminating the problem that exists when feeding classic baking rye. When using them as fodder for laboratory and farming animals, high palatability and nutritional value were observed.

About the Authors

V. D. Kobyliansky
Federal Research Center the N.I.Vavilov All-Russian Institute of Plant Genetic Resources (VIR)
Russian Federation


O. V. Solodukhina
Federal Research Center the N.I.Vavilov All-Russian Institute of Plant Genetic Resources (VIR)
Russian Federation


I. V. Lunegova
St. Petersburg State Academy of Veterinary Medicine
Russian Federation


S. P. Novikova
Ozersk Pig Farm
Russian Federation


M. S. Hlopyuk
Tula Agricultural Research Institute
Russian Federation


V. I. Makarov
Tula Agricultural Research Institute
Russian Federation


References

1. Boros D. Quality aspects of rye for feed purposes. Vortr. Pflanzenzbcht, 2007, vol. 71, pp. 80-85

2. Boros D., Lukaszewski A., Aniol A. Location of genes controlling of dietary fibre and arabinox-ilans in rye. Proceedings of the EUCARPIA Rye Meeting (Juli 4-7), Radzicow, Poland, 2001, pp. 78

3. Cyran M., Rakowska M., Wasilewko J., Buraczewska L. Degradation of dietary fiber polysaccharides of rye in the intestinal tract of growing pigs used as a model animal for studying digestion in humans. Jn. Anim. Feed Sci., 1995, vol. 4, pp. 217-227

4. Дименштейн Ф. И., Ермаков А. И. и др. Биохимия ржи // В кн.: Биохимия культурных растений. 1958. № 1. С. 165-232

5. Фицев А. И., Косолапов B. М. Зоотехническая оценка использования ржи в рационах сельскохозяйственных животных // В кн.: Озимая рожь: селекция, семеноводство, технологии, переработка. 2008, C. 110-119

6. Казаков Е. Д. Количественное соотношение и зольность составных частей зерна ржи // ДАН СССР. 1947. Т. 58. № 6. С. 1081-1082

7. Kobilanskii V., Solodukhina O. Possibilities of winter rye breeding for low content of water soluble arabinixylans’ in grains. EUCARPIA International Symposium on Rye Breeding & Genetics (29 June - 2 July). Minsk, Belarus, 2010, pp. 57-61

8. Кобылянский В. Д., Солодухина О. В. Роль ВНИИ растениеводства им. Н. И. Вавилова в инициации и становлении новых направлений в селекции озимой ржи в России // Тр. по прикл. бот., ген. и сел. 2015. Т. 176. Вып. 1. С. 5-19

9. Kobylianskii V., Solodukhina O., Lunegova I., Novikova S. Rye breeding for low water soluble pentosans and possibility of its use in animal feeding. EUCARPIA International Symposium on Rye Breeding & Genetics, Abstracts of Oral Presentations and Posters (24 - 26 June), Wroclaw, Poland, 2015, pp. 57

10. Кобылянский В. Д. Рожь. Генетические основы селекции. М.: Колос, 1982. 271 с

11. Кобылянский В. Д., Солодухина О. В. Основы селекции малопентозановой ржи // Тр. по прикл. бот., ген. и селекции. 2009. Т. 166. С. 112-118

12. Кобылянский В. Д., Солодухина О. В. Теоретические основы селекции зернофуражной ржи с низким содержанием водорастворимых пентозанов // Сельскохозяйственная биология. 2013. № 2. C. 31-39

13. Лаврентьева Н. С., Кузнецова Л. И., Кобылянский В. Д., Жирнова Е. В. Хлебопекарные свойства муки из зерна ржи с низким содержанием водорастворимых пентозанов // Хлебопечение России. 2016. № 6. С. 31-33

14. Лунегова И. В., Кобылянский В. Д., Солодухина О. В. Низкопентозановое зерно ржи - ценный концентрированный корм для животных // Международный вестник ветеринарии. 2014. № 2. С. 30-37

15. Любарский Л. Н. Рожь (Биолого-технологические свойства зерна). М.: Хлебиздат, 1956. 260 с

16. Плешков Б. П. Биохимия сельскохозяйственных растений. М., 1965. 447 с.

17. Schmalz H. Pflanzenzflchtung. Berlin, 1969, 278 p


Review

For citations:


Kobyliansky V.D., Solodukhina O.V., Lunegova I.V., Novikova S.P., Hlopyuk M.S., Makarov V.I. RYE BREEDING FOR LOW-PENTOSANS AND POSSIBILITY OF ITS USE IN ANIMAL FEEDING. Proceedings on applied botany, genetics and breeding. 2017;178(1):31-40. (In Russ.) https://doi.org/10.30901/2227-8834-2017-1-31-40

Views: 785


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2227-8834 (Print)
ISSN 2619-0982 (Online)